Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

10 συμβουλές για ν' αντιμετωπίσουμε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

 
Φτέρνισμα, καταρροή και μάτια που... κλαίνε, είναι τα σημάδια που υπενθυμίζουν σε πολλούς την έλευση της άνοιξης. Όσο κι αν η συγκεκριμένη εποχή συνοδεύεται από μαγευτικά χρώματα και μεθυστικά αρώματα, τα συμπτώματα των αλλεργιών είναι αρκετά ενοχλητικά και μπορούν να μετατρέψουν τη μαγεία της εποχής σε... «εφιάλτη». Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε ή –ακόμη καλύτερα- να προλάβουμε αυτά τα συμπτώματα;
 
1. Κρατήστε τη γύρη μακριά. Τα αλλεργιογόνα, όπως π.χ. η γύρη των φυτών, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Λόγω του μικρού της βάρους, η γύρη μπορεί να μεταφερθεί παντού, μιας και ο αέρας μπορεί να τη παρασύρει πολύ μακριά από την πηγή δημιουργίας της, δηλαδή το φυτό. Αποφύγετε να έχετε λουλούδια στον χώρο όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας, να κάνετε βόλτες σε μέρη με πολύ πράσινο και την ενασχόλησή σας με κηπουρικές εργασίες.
2. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά. Κρίσιμες ημέρες θεωρούνται εκείνες που τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά. Φροντίστε τις μέρες αυτές να μην ανοίγετε τα παράθυρά σας όταν φυσά για να μην εισέλθουν στον χώρο σας σκόνη και γύρη που μπορούν να πυροδοτήσουν τις αλλεργίες σας.
3. Προτιμήστε τις κρίσιμες ημέρες να αερίζετε το σπίτι και τα σκεπάσματά σας ή να απλώνετε τα ρούχα σας τις ώρες πριν τις 9 το πρωί (η γύρη στην ατμόσφαιρα αυξάνεται όσο αυτή θερμαίνεται, άρα είναι μικρότερη πριν τις 9 το πρωί).
4. Φορέστε γυαλιά ηλίου ή μάσκα, για να κρατήσετε τα αλλεργιογόνα μακριά από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
 
 
5. Χρησιμοποιήστε κλιματιστικό με καλό σύστημα φιλτραρίσματος, στους εσωτερικούς χώρους. Ένας καθαριστής αέρα για το σπίτι μπορεί να σας φανεί αρκετά χρήσιμος. Στο αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά φίλτρα για τη γύρη.
6. Όταν υπάρχει έξαρση των συμπτωμάτων, μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα. Το γάλα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής βλέννας στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό. Επίσης, ανήκει στις πλούσιες σε ισταμίνη τροφές- η ισταμίνη είναι μια ουσία που ευθύνεται για τα συμπτώματα των αλλεργιών.
7. Επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο αν τα συμπτώματα επιμένουν ή εντείνονται. Θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η κλασική Ιατρική αντιμετωπίζει τα συμπτώματα των αλλεργιών με αντιισταμινικά, κορτικοειδή και εισπνεόμενα φάρμακα. Μια άλλη μέθοδος αντιμετώπισης είναι και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης από τον/τους αλλεργιογόνο(υς) παράγοντα/ες. Η δεύτερη διαδικασία απαιτεί πολυετή θεραπεία και ρυθμίζεται πάντα από τον αλλεργιολόγο.
8. Πάρτε βιταμίνες και προβιοτικά. Η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε έχει θετική επίδραση στις εποχιακές αλλεργίες- οι βιταμίνες αυτές έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν την παραγωγή των ισταμινών και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση. Τα προβιοτικά ενισχύουν την εντερική χλωρίδα, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από αλλεργιογόνα, τοξίνες, παθογόνα μικρόβια και οτιδήποτε προσβάλλει τον οργανισμό.
 
 
9. Χρησιμοποιήστε ειδικά συμπληρώματα διατροφής. Η κουερσετίνη είναι ένα εξαιρετικό φυσικό αντιφλεγμονώδες, με αντιαλλεργική δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η καταρροή και το φτέρνισμα από αλλεργική ρινίτιδα και συμβάλλει στην αναστολή της παραγωγής ισταμίνης. Επιπλέον, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Όταν υπάρχουν διαπιστωμένοι ‘κύκλοι’ αλλεργίας, συστήνεται η λήψη της κουερσετίνης τουλάχιστον για ένα μήνα πριν την αναμενόμενη έξαρση (προληπτικά), αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της (κατασταλτικά). Το βότανο σκαφίδιο της Βαϊκάλης (Scutellariae baicallensis) είναι επίσης γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική του δράση.
10. Φροντίστε την καθαριότητα του σπιτιού σας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τον χώρο σας καθαρό και με μειωμένη ποσότητα αλλεργιογόνων γι’ αυτό μην αμελείτε το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα. Φροντίστε επίσης να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών σας στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Ακόμη, αφήνοντας τα παπούτσια σας στην πόρτα, δεν μεταφέρετε γύρη στο εσωτερικό του σπιτιού. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε τις έντονες μυρωδιές (π.χ. αποσμητικά, απορρυπαντικά, αρώματα).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου